Kb Kalium hos | Tillskottsbolaget.dk
Gratis fragt over 500 DKK
Bonusprodukter
Point p alle dine kb
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Gratis fragt over 500 DKK Bonusprodukter Point p alle dine kb
Kategorier

Kalium

Kalium er et livsvigtigt grundstof, en mineral og en elektrolyt, der har adskillige vigtige funktioner i vores krop. Det er nødvendigt for normal nerve- og muskelfunktion, opretholdelse af vand- og elektrolytbalance på et normalt niveau og regulering af blodtrykket. Kalium er også et populært kosttilskud inden for bodybuilding, da det kan hjælpe med at fremhæve muskulaturen og regulere væskeniveauerne. Hos os på Tillskottsbolaget finder du adskillige forskellige kosttilskud med kalium!
Sorter efter
SSN Potassium, 60 caps
Kalium är ett ämne som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt f...
101 DKK
Kb!
Info
SOLID Nutrition Potassium, 90 caps
23
SOLID Nutrition Potassium indeholder kalium, et essentielt mineral, der er vigtigt for normal funk...
78 DKK (101 DKK)
Kb!
Info
Fairing Kalium, 100 caps
Kalium er en essentiel mineral, der er vigtig for normal nerve- og muskelfunktion, blodtryk og syr...
101 DKK
Kb!
Info

Hvad er kalium?

Kalium er et kemisk grundstof og en vigtig mineral samt elektrolyt i vores krop. Den udfører adskillige vigtige funktioner i vores krop, herunder behovet for muskelkontraktion, hjertefrekvens og nervesystemet. Gode niveauer er også afgørende for vores saltbalance og nyrernes funktion.
Så enkelt sagt er det en mineral, der er nødvendig for, at vi har det godt, og at vores krop fungerer korrekt. Hvis vores niveauer er for høje eller lave, med andre ord i en form for ubalance, kan det påvirke vores blodtryk og generelle sundhed negativt.

Hvad gør kalium i kroppen?

Kalium er et af de livsnødvendige grundstoffer og en mineral, der ligesom mange andre deltager i mange vigtige processer i kroppen og udfører mange vigtige funktioner. Det er især vigtigt for normal nerve- og muskelfunktion, da dine nerveceller er særligt afhængige af denne mineral. Det hjælper blandt andet med at overføre nerveimpulser i kroppen og regulere nervesystemet ved at afbalancere elektrolytniveauerne i kroppen. Når vi ser nærmere på muskelfunktionen, er kalium nødvendig for, at muskelkontraktionen fungerer, og muskelstyrken øges.
Det er også vigtigt for kroppens saltbalance og nyrefunktion. Ved at regulere balancen mellem elektrolytterne i vores krop påvirkes væske- og saltbalancen.
Derudover hjælper mineralen med at sænke blodtrykket, mens natriummineraler hjælper med at øge det. Balancen mellem disse mineraler er utroligt vigtig for vores sundhed. For meget eller for lidt af nogen af ​​mineralerne kan forårsage ubalance i blodtrykket.

Hvilke symptomer giver kaliummangel?

Kaliumniveauer ændres normalt sammen med natriumniveauer i kroppen. De hjælper nemlig med at regulere blodtrykket, og når natriumniveauerne stiger, falder kaliumniveauerne, og omvendt. En anden faktor, der kan påvirke niveauet i kroppen, er hormonet aldosteron, som produceres i binyrerne.
Vi kan have både for høje og for lave niveauer af mineralet, begge dele kan være skadelige og ses som alvorlige. Der er nogle kendte symptomer ved unormale kaliumniveauer. Nogle af dem inkluderer:
- Muskelsammentrækninger og/eller muskelsvaghed
- Kvalme og/eller diarré
- Lavt blodtryk
- Forvirring
- Dehydrering
- Træthed og udmattelse
- Hyppig vandladning
- Lammelse
- Ændringer i hjertets rytme

Hvilke fødevarer indeholder meget kalium?

For at opretholde gode kaliumniveauer er det vigtigt at spise en afbalanceret, sund og varieret kost. Ved at spise varieret får du let nok af det, forudsat at du spiser sundt og varieret. Især høje niveauer findes i mange frugter og grøntsager, men også i bælgplanter og nødder.
Her er yderligere en liste over fødevarer, der er specielt rige på dette mineral:
- Kartofler og søde kartofler, 500-800 mg pr. medium kartoffel
- Laks og tun, 300-400 mg pr. 100 g
- Banan og vandmelon, 400-450 mg pr. banan og 300-400 mg pr. 100 g melon
- Bladgrøntsager som spinat og grønkål, 300-500 mg pr. 100 g
- Kokosvand, 250-300 mg pr. 100 ml

Hvor højt kalium er farligt?

Som tidligere nævnt er det vigtigt, at vi får tilstrækkeligt med kalium for, at vores krop fungerer korrekt. At have for lave niveauer kan være skadeligt, men det kan også have for høje niveauer. Men hvad er for højt kalium?
Jo, normale niveauer ligger normalt mellem 3,5 og 5 milliliter pr. liter blod. Hvis niveauerne overstiger dette, kan du opleve symptomer som træthed, kvalme og uregelmæssig hjertefrekvens. Og ved ekstremt høje niveauer kan symptomerne blive meget alvorlige. Derfor anbefales det sjældent at tage et kaliumtilskud.
Dette er altså en af de mineraler, der kan være skadelige i for høje doser. For at det skal være skadeligt, kræves meget høje doser. Ekstremt høje doser, på 15 gram eller mere, kan forårsage livstruende skader på din krop. For eksempel kan det føre til hyperkaliæmi, som forstyrrer hjertefrekvensen. Derfor er det ekstremt vigtigt ikke at overdosere. Bemærk, at dette kun gælder ved meget høj overdosering; ved normale doser er der ingen risiko eller kendte bivirkninger med dette mineral.

Hvad sker der, hvis man har for meget kalium?

Præcis som du kan opleve symptomer ved mangel på et mineral, kan du også opleve symptomer ved for høje niveauer. Hvis du har indtaget for meget kalium i en længere periode, kan du opleve træthed, muskelsvaghed, kvalme, besvimelse, opkastning og uregelmæssig hjertefrekvens. Du kan således lide af hyperkaliæmi, hvilket giver sådanne symptomer. Symptomerne kan være milde, hvis niveauerne kun er høje lejlighedsvis, men de kan blive alvorlige og endda livstruende, hvis det er over længere tid og i større mængder.
Af denne grund er det vigtigt altid at rådføre sig med din læge, før du begynder at tage et kaliumtilskud.

Hvordan påvirker kalium blodtrykket?

Kalium påvirker kroppen på flere forskellige måder, herunder kan det hjælpe med at regulere blodtrykket. Hvordan fungerer det så? Jo, dette mineral arbejder tæt sammen med natrium, en mineral, der kan øge blodtrykket. Det, der sker, når du har tilstrækkeligt med kalium i kroppen, er, at virkningerne af natrium på blodtrykket reduceres. Med andre ord falder dit blodtryk, fordi mineralerne er i balance.
Set ud fra blot blodtryk er dette lidt af en supermineral, da det også kan hjælpe blodkarrene med at slappe af, hvilket også kan bidrage til lavere blodtryk.
Så du kan faktisk påvirke dit blodtryk ved at reducere natriumindtaget og øge kaliumindtaget. Godt ikke?

Hvad skal man spise ved lavt kalium?

Hvis du ved, at du har lave niveauer af dette mineral i din krop, er der flere ting, du kan gøre for at øge niveauerne. Først og fremmest bør du se på din kost. Spiser du varieret? Afbalanceret? Sundt? Ved at inkludere flere kaliumrige fødevarer i din kost kan du naturligt øge niveauerne. Eksempler på fødevarer rig på dette mineral inkluderer kartofler, avocado, bønner, fisk, melon, spinat og banan.
Du kan også vælge at supplere din kost med et tilskud. Der er flere forskellige at vælge imellem! Enten kan du vælge et komplekst kosttilskud i form af en multivitamin og/eller multimineral tilskud. Disse indeholder flere vigtige mineraler i passende doser. Hvis du kun ønsker et tilskud af dette ene mineral, kan du købe et separat kaliumtilskud. Disse indeholder en meget koncentreret form og bruges primært af dem, der ikke får tilstrækkelige doser gennem kosten eller af andre årsager har brug for at supplere.
Det kan være en god mulighed, ikke kun for dem, der træner eller har de førnævnte symptomer. Når du vælger et tilskud, er det vigtigt at tjekke mængden af rent kalium i produktet. Mange er relateret til citrat og indeholder derfor calciumcitrat. Bemærk, at mængden af citrat, der angives, ikke er mængden af rent kalium. Mængden af kalium er ca. 20-30%, så hvis tilskuddet f.eks. indeholder 500 mg kaliumcitrat, er der ca. 125 mg rent kalium.
For at opnå den ønskede effekt af et kosttilskud, bør du indtage et par hundrede mg om dagen. Anbefalet dosis findes altid på produktet.

Hvornår er det bedst at tage kalium?

Hvad angår tilskud af vitaminer og/eller mineraler er der ofte specifikke anbefalinger for, hvornår og hvordan tilskuddet bør indtages for bedst effekt. Uanset kosttilskud bør du altid følge producentens og/eller din læges anbefalinger. Generelt er det gavnligt at tage kaliumtilskud i forbindelse med måltider for at undgå maveirritation.
Nogle mener, at det kan være fordelagtigt at tage det på et bestemt tidspunkt på dagen, og her varierer de generelle anbefalinger lidt. For eksempel kan en person med højt blodtryk have gavn af at tage det om morgenen, mens en person, der også indtager væskedrivende i en form, måske har mest gavn af at tage det om aftenen.
Med andre ord bør du altid konsultere din læge, før du starter med kosttilskud.

Er kalium vigtigt under træning?

Behovet for kalium stiger, når vi træner, er på diæt og/eller øger vores væskeindtag. Dette skyldes, at mineralbalancen især påvirkes under hård træning, reduceret fødeindtag og øget væskeindtag. Inden for bodybuilding og fitness bruges et tilskud ofte før konkurrencer. Dette er populært, da mineralerne hjælper med vandregulering. Det får muskelcellerne til at tiltrække vand og fremhæver dermed musklerne, med andre ord øger muskeldefinitionen, hvilket er en stor del af bodybuilding-sporten.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.dk