Kb Selen hos | Tillskottsbolaget.dk
Gratis fragt over 500 DKK
Bonusprodukter
Point p alle dine kb
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Gratis fragt over 500 DKK Bonusprodukter Point p alle dine kb
Kategorier

Selen

Selen er et grundstof og mineral, der findes i jorden, men også i flertallet af vores fødevarer. Dette mineral fungerer som en antioxidant og indgår i adskillige enzymer, der alle bidrager til at beskytte vores celler mod frie radikaler. De hjælper også med at regulere skjoldbruskkirtelhormonerne og opretholde vores immunforsvar! Selenmangel er ekstremt sjælden, men på trods af det får flertallet af os for lidt gennem kosten. Derfor kan et kosttilskud være nødvendigt. Du finder adskillige selenkosttilskud hos os på Tillskottsbolaget!

Sorter efter
Pureness Trippel Selen, 60 caps
Trippel Selen er et kosttilskud fra Pureness, der kombinerer tre former for selen sammen med vitam...
141 DKK
Vitaprana Selenium 200 mcg, 110 caps
Selenium er et kosttilskud fra Vitaprana med 200 μg selen pr. kapsel i form af selen L-methio...
101 DKK
Kb!
Info
Holistic Selen, 90 caps
Selen findes blandt andet i lever, nyre, fisk, musling, reje, hummer, æg, mandler, valnø...
125 DKK
Kb!
Info

Hvad er selen?

Selen er et mineral og et grundstof, der naturligt findes i jorden. Det fungerer som en antioxidant og indgår i adskillige enzymer, der alle bidrager til at beskytte vores celler mod frie radikaler. Det, som de frie radikaler gør, er at nedbryde cellerne og langsomt aldrende dem.
Udover at mineralen reducerer oxidativt stress og beskytter vores celler mod frie radikaler, medvirker den også til reguleringen af skjoldbruskkirtelhormonerne, hvilket igen påvirker forbrændingen. Vores immunforsvar har også brug for selen for at fungere korrekt. De hvide blodlegemer, der beskytter kroppen mod infektioner, fungerer markant dårligere ved mangel på dette stof.

Hvad er selen godt for?

Selen er et vigtigt mineral, der udfylder adskillige vigtige funktioner i kroppen. Selvom det er nødvendigt i ekstremt små mængder, er det vigtigt at sikre, at vi får tilstrækkeligt. Det kræves blandt andet for vores antioxidantforsvar. Selen fungerer nemlig som en antioxidant i vores krop og beskytter vores celler mod oxidativ stress, skader forårsaget af frie radikaler.
Stoffet er også nødvendigt for, at vores immunforsvar fungerer korrekt, og det kan endda hjælpe med at bekæmpe både infektioner og sygdomme. Udover det kan selen mindske risikoen for hjertesygdomme, forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder samt beskytte mod visse former for kræft.
Med andre ord er det et meget vigtigt mineral at indtage, selvom det er i små mængder.

Hvilke fødevarer indeholder meget selen?

Mineralet findes i flertallet af alle fødevarer, men mængderne varierer selvfølgelig. Fødevarer med de højeste niveauer er generelt animalske produkter, men også nødder og frø indeholder høje niveauer. Hvis vi ser nærmere på Sverige, kan vi se, at vegetabilske produkter dyrket i Sverige har meget lave niveauer. Dette skyldes, at jorden i Sverige er fattig på selen, og afgrøder dyrket derfor ikke optager lige så meget selen som dem dyrket i lande med selenrige jorde.
Da det primært er animalske produkter, der er rige på stoffet, kan det som vegetarian eller veganer være svært at sikre sit indtag. Hvis du spiser en vegetarisk kost, kan du ved at spise f.eks. æg, mælk, ost og andre mejeriprodukter sikre dit indtag. Hvis du spiser en vegansk kost, kan det være lidt sværere at få den mængde, du bør have, og et kosttilskud kan være en god idé.

Hvordan ved man, om man har mangel på selen?

At have mangel på selen er ekstremt sjældent, men det kan forekomme lejlighedsvis. For at undgå at udvikle en mangel kan et kosttilskud være en god idé. Udover rene selenkosttilskud findes der også multivitaminer og multimineraler, der indeholder grundstoffet.
Særligt interessant er et kosttilskud for dem, der ønsker at tage ekstra godt vare på deres hår og negle, da mangel blandt andet kan føre til markant forringet kvalitet af hår og negle. Udover det kan lave niveauer have stor indvirkning på vores immunforsvar. De hvide blodlegemer, der forsvarer vores krop mod infektioner, er blevet bevist at fungere dårligere ved lav selenmængde i kroppen.

Er det godt at spise selen?

For at vores krop skal fungere som den skal, skal vi indtage tilstrækkelige mængder af alle vigtige næringsstoffer. Dette opnår du naturligt ved at spise sundt, afbalanceret og varieret. Selen finder du for eksempel naturligt i mejeriprodukter, kød, fuldkorn, nødder og frø. Ved at indtage tilstrækkelige mængder opretholder du niveauerne, og du støtter blandt andet immunsystemet, skjoldbruskkirtlen og hjertet.
Det bidrager også til at opretholde normalt hår og normale negle.
Det er dog vigtigt at huske, at det kan være skadeligt at indtage for store mængder. Dette kan være skadeligt for din sundhed, og du bør derfor holde dig til den anbefalede dosis.

Hvad kan selenmangel føre til?

Selvom mængden af selen, du har brug for dagligt, er lille, kan mangel føre til en række sundhedsproblemer. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at du spiser en varieret kost, hvor du får tilstrækkelige mængder af mineralet. Ved mangel kan du opleve sundhedsproblemer som infertilitet, skjoldbruskkirtelproblemer, nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og kognitive problemer.
Mineralet er også vigtigt for at opretholde en stærk immunforsvar og en velfungerende skjoldbruskkirtel. Ved en for lav mængde i kroppen kan risikoen for infektioner stige, og du kan udvikle skjoldbruskkirtelproblemer som hypothyroidisme.
Stoffet er også vigtigt for den reproduktive sundhed hos både mænd og kvinder. Hvis du indtager for lidt selen i en længere periode, kan risikoen for abort stige hos kvinder, og fertiliteten kan falde hos mænd.

Kan man tage selen og zink samtidigt?

Hvad angår mineralttilskud, findes der mange forskellige varianter. Der er dem, der er komplekse og derfor indeholder to eller flere stoffer, og så er der dem, der kun indeholder et stof. Mange gange er disse produkter meget koncentrerede, især dem der kun indeholder et stof.
En almindelig kombination er netop selen og zink, der supplerer hinanden meget godt. De har begge mange sundhedsmæssige fordele og kan også have synergistiske virkninger, når de tages sammen. Begge er involveret i produktionen af enzymer og hormoner, der er meget vigtige for kroppens normale funktion.
Så ja, du kan med fordel tage selen og zink samtidigt. Det vigtige er blot, at du ikke overforbruger disse stoffer, da begge kan være skadelige i for høje doser. Følg producentens anvisninger og konsulter altid en læge efter behov.

Hvor meget selen skal man tage om dagen?

Ligesom de fleste af de mineraler, vi har brug for at føle os godt tilpas, findes selen i næsten alle fødevarer, i nogle mere og i andre mindre. Ifølge Fødevarestyrelsen bør kvinder over 14 år indtage 50 mikrogram om dagen, og mænd over 14 år samt gravide og ammende kvinder bør indtage 60 mikrogram. For spædbørn og børn er den anbefalede daglige dosis lidt lavere og ligger mellem 15-40 mikrogram om dagen.
I gennemsnit får vi omkring 35 mikrogram om dagen, hvilket anbefales til børn i alderen 6-13 år. Med andre ord får mange af os for lidt. Af denne grund kan et kosttilskud være en overvejelse, hvis du mistænker, at du får for lidt gennem kosten.
Når vi ser på mængden i kosttilskud, varierer de ofte, og en kapsel kan indeholde alt fra 100 µg til 200 µg. 200 µg svarer til 363% af det daglige anbefalede indtag.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.dk