Bonusser
XC-vitamin
Vitamin C, også kendt som ascorbinsyre, er en af de aller vigtigste vitaminer for os mennesker. Den er vandopløselig og essentiel, hvilket betyder, at vi kontinuerligt skal tilføre den gennem kosten og/eller kosttilskud. Den fungerer blandt andet som en kraftfuld antioxidant, styrker vores immunforsvar og øger optaget af jern. Med andre ord er det en vigtig vitamin, som vi skal sørge for at få tilstrækkeligt af hver dag. Mangel er sjælden, men kan forebygges med et tilskud. Køb C-vitamin hos os på Tillskottsbolaget!
Sorter efter
Deilige og smidige tyggetabletter fra Swedish Supplements med hele 500mg vitamin C per tablett.
86 DKK
5% Nutrition CORE C-Vitamin er en antioxidant, der er velkendt for sin vigtige rolle i immunsystem...
Vitamin C spiller en central rolle i mange kropslige funktioner. Vi kan selv ikke producere dette ...
109 DKK
Holistic C-vitamin Askorbinsyre indeholder ren askorbinsyre i pulverform. C-vitamin bidrager til i...
Vitamin C 600 + Bioflavonoider er et kosttilskud fra Vitaprana, der indeholder ascorbinsyre i komb...
101 DKK
Vitamin C + Zinc er et kosttilskud fra Elit Nutrition, der indeholder de livsvigtige vitaminer C-v...
164 DKK
Star Nutrition vitamin C er et pH-neutralt C-vitamin. Et værdsat alternativ blandt forbrugere...
109 DKK
Vitamin C pH neutral, 250g er et kosttilskud fra Vitaprana. Med to former for C-vitamin med neutra...
235 DKK
Vitamin C er en livsvigtig vitamin, der understøtter immunsystemet, fjerner frie radikaler og...
314 DKK
Holistic C-vitamin Syreneutral indeholder vitamin C i form af magnesiumascorbat, som er skåns...
314 DKK
Hvad er C-vitamin?
C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, er en af de vigtigste vitaminer for mennesker. Det er en vandopløselig og essentiel vitamin, hvilket betyder, at den kontinuerligt skal tilføres udefra, da kroppen ikke selv kan syntetisere eller lagre den til senere brug.
Den har flere vigtige funktioner i vores krop og fungerer blandt andet som en kraftfuld antioxidant. Det beskytter vores celler mod oxidativt stress og hjælper med at bekæmpe frie radikaler. Derudover styrker det immunforsvaret, er afgørende for produktionen af kollagen og hjælper med at øge optaget af jern. Med andre ord er C-vitamin en ekstremt vigtig vitamin for mennesker.
Hvad er vitamin C godt for?
C-vitamin er en ekstremt vigtig vitamin for mennesker, og den udfører en række forskellige funktioner i vores krop. Det aller vigtigste er dens evne til at styrke vores immunforsvar og bekæmpe en række sygdomme som forkølelse, influenza, infektioner og endda kræft. Det er også nødvendigt for dannelse af kollagen, som er et fibrøst protein, der især findes i knogler, hud og sener.
Det forhindrer også træthed og udmattelse. Vitaminet er nemlig involveret i omsætningen af tyrosin til noradrenalin samt tryptofan til serotonin - hormoner, der reducerer træthed og forbedrer vores humør. Det er derfor nødvendigt for at opretholde normale energiniveauer og kan også hjælpe med at håndtere fysisk og psykisk stress.
En anden ting, som C-vitamin er godt for, er vores hjerte og blodkar. Det er faktisk en afgørende faktor for at holde blodkarrene sunde. Dette skyldes, at det kollagen, som blodkarvæggene består af, er afhængige af C-vitamin for at kunne dannes. Derudover forhindrer vitaminet oxidering af LDL-kolesterol (det såkaldte "onde" kolesterol) samtidig med at det fremmer HDL-kolesterol (det "gode" kolesterol). Da det også gør blodkarrene mere fleksible, kan det have en udjævnende effekt på højt eller lavt blodtryk.
Endelig forbedrer det også vores optagelse af den vigtige mineral jern. Jern er en del af hæmoglobin, et protein der findes i røde blodlegemer og transporterer ilt i blodet, samt myoglobin, som er den vigtigste iltbindende molekyle i vores muskler. Jern er derfor afgørende for transporten af ilt i blodet og musklerne, og indtagelse af C-vitamin har vist sig at forbedre kroppens optagelse af jern fra den mad, vi spiser.
Hvilke fødevarer indeholder mest C-vitamin?
C-vitamin findes i mange levnedsmidler, og det er faktisk ikke særlig svært at få den anbefalede daglige dosis! De absolutte bedste kilder er frugt, grøntsager og bær! Især rød peberfrugt og broccoli indeholder hele 144 respektive 79 mg pr. 100 g. Kiwi indeholder 71 mg/100 g, jordbær 60 mg, citron 53 mg og appelsin ligger lige efter med 52 mg.
Selv færdigpressede juicer og smoothies kan indeholde en stor mængde! Så du behøver faktisk ikke købe en frisk appelsin og spise den, da et glas appelsinjuice kan være lige så rig på vitaminet!
Hvornår skal man tage vitamin C?
Et supplement af vitamin C kan indtages når som helst på dagen, men det er almindeligt at tage det om morgenen. Anbefalingerne varierer mellem forskellige producenter og mærker, så sørg altid for at læse doseringsanvisningerne, inden du begynder at tage det.
Hvor meget C-vitamin kan man tage?
C-vitamin er sandsynligvis det sikreste vitamin at tage som kosttilskud, da det er næsten umuligt at overdosere. Da det er vandopløseligt, udskilles eventuel overskydende mængde gennem urinen. Eventuelle bivirkninger af et meget højt indtag af C-vitamin kan dog omfatte diarré og muligvis nyresten hos meget følsomme personer. Men som sagt kræver det meget for at få for meget.
Hvor meget du skal indtage dagligt varierer afhængigt af faktorer som køn, alder, fysisk aktivitet, og mere. Ifølge de generelle retningslinjer fra Fødevarestyrelsen bør børn i alderen 6-13 år indtage omkring 40-50 milligram om dagen, voksne omkring 75 mg om dagen og gravide og ammende 85-100 milligram om dagen! Det skal bemærkes, at dette ikke tager højde for atleter, der naturligvis kan have gavn af et højere indtag end dette. Atleter kan blandt andet opleve mindre muskelømhed ved større indtag.
Hvad sker der ved C-vitaminmangel?
Mangel på C-vitamin er ikke særlig almindeligt i Danmark, men det forekommer fra tid til anden. Der er nogle symptomer, du skal være opmærksom på, der kan tyde på, at du har en mangel.
Nogle af disse symptomer inkluderer træthed, svaghed, hårtab, forkølelse og irritabilitet. I mere ekstreme tilfælde kan mangel på C-vitamin føre til skørbug, hvilket er en sygdom, der er kendetegnet ved øget infektionsfølsomhed, dårlig sårheling og betændelse i tandkødet. Hvis du genkender et eller flere af disse symptomer, bør du overveje at ændre din kost og eventuelt supplere med C-vitamin for at sikre, at du får den mængde, din krop har brug for.
Hvis du sjældent spiser frugt og grøntsager, ryger, er på slankekur, har diabetes og/eller træner meget hårdt og hyppigt, bør du også overveje, om du måske har brug for et C-vitamin tilskud.
Er det godt at tage C-vitamin tilskud?
Der findes mange forskellige kosttilskud med vitaminer på markedet i dag. Men hvad skal man tænke på, når man vælger C-vitamin tilskud? Først og fremmest bør du overveje mængden af vitamin pr. dosis, samt kilden til vitaminet.
En af de mest almindelige kilder er ascorbinsyre. Ascorbinsyre udvindes fra for eksempel hybenpulver eller stivelse og er, som navnet antyder, meget surt. Hvis du har en følsom mave, kan du derfor have brug for et syreneutralt tilskud i stedet. Der findes både "almindelige" varianter og dem, der er syreneutrale. Den ene er ikke bedre end den anden!
En anden ting at overveje er formen på kosttilskuddet, det vil sige om det kommer i kapsler, tabletter, tyggetabletter, brusetabletter, pulver osv. Fordelen ved at vælge en tablet- eller kapselform er, at de er meget nemme at have med sig. Fordelen ved at vælge pulverform er, at du selv kan justere og øge/nedsætte din dosis. Begge er gode, så vælg det, der passer dig bedst!
Kan man tage vitamin C hver dag?
At få for meget vitamin C er næsten umuligt, så du kan absolut tage et tilskud hver dag. Det er almindeligt at tilpasse indtaget og doseringen afhængigt af kosten. Hvis du ved, at du ikke har fået meget C-vitamin en dag, måske ikke har spist hverken frugt eller grøntsager, kan du tage et tilskud. Du kan derimod undlade det på de dage, hvor du ved, at du har spist næringsrigt.
Det er almindeligt at tage tilskuddet dagligt i vinterhalvåret og sjældnere i sommerhalvåret. Dette skyldes dets antioxidante egenskaber, der blandt andet kan have en forebyggende virkning mod sygdomme, noget der som regel er mere nødvendigt om efteråret og vinteren.