Kb A-vitamin hos | Tillskottsbolaget.dk
Gratis fragt over 500 DKK
Bonusprodukter
Point p alle dine kb
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Gratis fragt over 500 DKK Bonusprodukter Point p alle dine kb
Kategorier

A-Vitamin

A-vitamin, også kendt som retinol, er en fedtopløselig vitamin, der ligesom mange andre vitaminer er livsvigtig for os mennesker. Den er blandt andet nødvendig for normal synsfunktion, for at vores hud ikke tørrer ud, og for at vores immunsystem fungerer korrekt. Mangel på vitaminet er sjælden i Sverige, men det kan føre til tør hud, nedsat immunforsvar og forringet syn samt natteblindhed. Hvis du ved, at du ikke får tilstrækkelig vitamin A gennem kosten, kan et kosttilskud anbefales. Køb A-vitamin hos os på Tillskottsbolaget!

Sorter efter
Yamamoto Nutrition Vitamin A, 90 caps
Et højkoncentreret, prisvenligt & kvalitativt vitamin A tilskud fra kvalitetsmærket ...
62 DKK

Hvad er A-vitamin?


Vitamin A er et andet navn for retinol, som er en fedtopløselig forbindelse. Det er en vitamin og med andre ord et livsvigtigt næringsstof for os mennesker. Det er nødvendigt for vores syn, hud og immunsystem. Takket være dets antioxidante egenskaber beskytter det kroppens celler mod oxidativt stress og skader forårsaget af frie radikaler. Med andre ord er det et livsvigtigt næringsstof med flere vigtige funktioner i vores krop.

Der er to forskellige former for vitaminet: retinoider og karotenoider. Begge former findes i adskillige fødevarer samt i kosttilskud. Retinoider (retinol) er den aktive form af vitaminet. Den er direkte tilgængelig for kroppen og kan derfor bruges direkte ved indtagelse. Karotenoider skal derimod først omdannes til retinol i leveren, før de kan bruges af kroppen. Af denne grund fungerer karotenoider ofte som en provitamin, hvilket betyder, at de kan omdannes til vitaminet efter behov. Eksempler på karotenoider inkluderer betakaroten og lutein.


Er retinol det samme som vitamin A?


Retinol er en form af A-vitamin. Det er den aktive form og derfor den, som kroppen direkte kan bruge ved indtagelse, i modsætning til karotenoider, som også er en form af A-vitamin. Der er også yderligere former, såsom retinal og retinsyre, som begge er relateret til retinol. Disse former kaldes tilsammen for retinoider.

Retinol findes i adskillige kosttilskud af vitamin A, men det findes også naturligt i visse fødevarer. Du finder det især i animalske fødevarer som æg, mejeriprodukter og lever.


Hvilke fødevarer indeholder vitamin A?


Vitamin A fås som kosttilskud, ofte i form af tabletter eller kapsler. Disse indeholder en meget koncentreret form af stoffet og bør tages med forsigtighed. Det er almindeligt, at en kapsel indeholder 1200 mcg, hvilket svarer til cirka 150% af det daglige anbefalede indtag.

Men vitaminet findes også naturligt i adskillige forskellige fødevarer. Især grøntsager som gulerødder, spinat og grønkål er rige på A-vitamin, men det findes også i frugter som abrikoser, meloner og mango. Udover frugt og grønt finder vi det også i lever, mælkeprodukter og æg. Med andre ord er det nemt for os mennesker at få tilstrækkeligt med vitaminet, da flertallet af disse fødevarer er noget, vi spiser dagligt!


Hvad er A-vitamin godt for?


Vitamin A er en livsvigtig vitamin for os mennesker og et næringsstof, vi skal have for at fungere korrekt og føle os godt. Måske har du hørt, at gulerødder er gode for synet? Eller bare at A-vitamin er godt for øjnene? Det er korrekt. Gulerødder indeholder meget af vitaminet, og det er vigtigt for os at bevare et godt syn både i lys og mørke. Men det er også nødvendigt for vores immunsystem, vækst og udvikling samt vores knogler og skelet.

En anden interessant aspekt er cellevækst i forbindelse med en sund mængde af dette vitamin i kroppen. Uden det kan vores kropsceller hverken vokse eller udvikle sig. Forskning har vist, at der er en sammenhæng mellem tilstrækkelig indtagelse og en reduceret risiko for kræft. Forskning har også vist, at vitaminet hjælper med sårheling. Hvis du har en mangel på vitamin A, kan helingstiden for sår på din krop blive længere.
Selv acne er blevet vist at kunne dæmpes ved tilstrækkelig indtag. Dette er grunden til, at du ofte kan finde dette stof på indholdsfortegnelsen for receptpligtige lægemidler mod acne.


Hvad sker der ved mangel på A-vitamin?


I Sverige er mangel på Vitamin A relativt sjælden, da de fleste får tilstrækkeligt gennem kosten. Men symptomerne på mangel af vitaminet inkluderer følsomme øjne, dårligere nattesyn (natteblindhed), uren hud, dårligere kvalitet af negle og nedsat modstandskraft mod inflammationer.

Som nævnt er det usædvanligt at udvikle en mangel på dette i Sverige, men der er tidspunkter, hvor du bør være ekstra opmærksom på symptomerne på mangel og overvåge dit indtag. Først og fremmest under graviditet, hvor vitaminet er ekstra vigtigt. Som tidligere nævnt har vi brug for Vitamin A for at kunne udvikle os og vokse, så det er meget vigtigt for barnet at få en tilstrækkelig mængde allerede som foster. Hvis du planlægger en graviditet, kan det være en fordel at overvåge dit indtag allerede på dette tidspunkt, rådføre dig med en læge og eventuelt supplere med et tilskud.

Hvis du er usikker på, om du får tilstrækkelig variation og/eller en afbalanceret kost, er der også en risiko for, at du ikke får den nødvendige ernæring på grund af en næringsfattig kost. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du får den mængde, du har brug for, anbefaler vi, at du rådfører dig med en læge. Hvis det viser sig, at du lider af mangel, er vi her med kosttilskud til dig!


Kan man indtage for meget vitamin A?


Tro det eller ej, men ja, du kan indtage for meget Vitamin A. Det har en række positive virkninger, men i forkerte doser kan det have præcis modsat effekt. Hvis du får for meget retinol, især i form af kosttilskud, kan du opleve bivirkninger som kvalme og opkastning, men også hovedpine, skørhed i knoglerne og hårtab.

I den rette mængde er det godt for knogler og skelet, men i en for høj dosis kan det være skadeligt og begynde at nedbryde dit skelet. Ligeledes, under graviditet, hvor vitaminet er vigtigt, kan du også indtage for meget af det. Dette kan i stedet forårsage skader både på fosteret og den gravide.

Af netop denne grund er det ekstremt vigtigt, at du ikke indtager et tilskud, før du ved, at du lider af en mangel. Som sagt er det sjældent i Sverige at udvikle en mangel, og så længe du spiser en varieret, afbalanceret og sund kost, er risikoen lav for, at du bliver påvirket.


Hvornår skal man tage vitamin A?


Som tidligere nævnt er det meget sjældent at udvikle en mangel på A-vitamin i Sverige. Så længe du spiser en varieret, afbalanceret og nærende kost, får du tilstrækkeligt med det uden problemer. Men der er visse situationer og personer, hvor et kosttilskud kan være gavnligt. Der er for eksempel dem, der er klinisk diagnosticeret med en mangel på netop vitamin A, og der er dem, der tager en eller flere medicin og derfor har brug for at tilføje ekstra, da absorptionen kan påvirkes.

Ved mangel på vitaminet kan du opleve alt fra hudproblemer som tør hud, nedsat immunforsvar og tørre øjne. Den mest markante konsekvens af en mangel er nedsat syn, især nattesyn. Hvis du har mistanke om, at du ikke får tilstrækkelig A-vitamin, bør du kontakte en læge.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.dk